Onze tips voor jullie

Welkom in Dokkum flyer
Korte introductie

Welkom in Dokkum

Zelf inchecken op jouw tijd, jouw moment via ons handige sleutelkastje. Dat is toch super handig? In de accommodatie zelf staat onze "Welkom in Dokkum" flyer op je te wachten. Hierin staan al onze hotspots verwerkt waar wij zelf ook graag komen. Het zijn stuk voor stuk lokale enthousiaste ondernemers. En weet je wat nog leuker is? Er zijn zelfs bedrijven die kortingen geven, welkomstdrankjes én namens Nobels mogen we jullie een Nobeltje aanbieden. We hebben hem voor je koud gezet in de koelkast.

Check onze handige stadsplattegrond. Dan kun je alvast kennis maken met onze hotspots. Welkom in Dokkum! 


Onze hotspots in Dokkum

 • Wiis: 3e bolletje ijs gratis
 • Halve Maan: tweede kopje koffie gratis
 • KRYT krijtconcept: 10% korting op 1 artikel
 • Keppeltje: 10% korting op 1 artikel
 • KB Food & Drinks: Gratis welkomstdrankje bij lunch of diner
 • KNUS
 • 't Raedhûs: tweede kop koffie gratis op ons terras
 • IO Sorrido: 15% korting op 1 artikel
 • Nobel Drinks Geniet van een Nobeltje als welkomstdrankje


Onze hotspots in Dokkum

 • NYNstyles: 10% korting op 1 artikel
 • Van der Velde boeken: Gratis shopper bij besteding vanaf € 9,95
 • Van der Kooi's lederwaren: 10% korting op 1 artikel
 • Echte bakker Eddy de Jong: 2e bol ijs gratis. Suikerbrood €3,50. Oranjekoek met gratis kop koffie. 
 • Stadscafé Artisante 
 • Grandcafe de Waegh: Bij diner nadien een gratis kopje koffie
 • SORELLA: 10% korting op 1 artikel 
 • Zensa Moda: 10% korting op 1 artikel
 • Fi 15% korting op de nieuwe collectie
 • Bonifatiusbier 
 • Keurslager SMIT Bij besteding van € 10,00 een gratis Friesche Turfgerookte droge worst

Onze hotspots in Dokkum

 • 1622 Lifestyle: 10% korting op 1 artikel 
 • Haagens: Gratis kopje thee of koffie bij een broodje
 • De IJsherberg
 • Van der Meer: Gratis bubbels bij diner
 • Van der Gang
 • MIKAZA: 10% korting op 1 artikel
 • ICI mode: 10% korting op 1 artikel
 • HIP Asian Food & More 
 • DIZZY: 10% korting op 1 artikel
 • Proeflokaal Chefs Liudger van der Meer en Geert Jan Vaartjes presenteren de nieuwe Friese keuken.
 • Miss Vino 10% korting op een fles wijn

Onze hotspot op Ameland

De familie Nobel ontvangt op het mooie Ameland in het gelijknamige hotel sinds 1902 gasten. Nobel is dé plek waar de levensgenieter zich direct thuisvoelt. Of zij nu logeren in een luxe kamer of suite van het boutiquehotel, genieten van een Nobeltje op het zonovergoten terras of dat zij culinair genieten van de van oudsher goede keuken, een bezoek aan Nobel mag voor veel mensen gewoon niet ontbreken wanneer zij op Ameland zijn.

 

Bezoek de website

Stadsbrouwerij Bonifatius

De geschiedenis van het Dokkumer bier begint al in de vroege middeleeuwen. Na de dood in 754 van Bonifatius brouwden de monniken van de net gestichte Bonifatiusabdij op de Markt het Dokkumer bier. Particuliere brouwers namen dit werk over tot een aantal van 19 Dokkumer brouwerijen. Het water voor dit vermaarde bier werd uit de Bonifatiusbron gehaald, zuiver en helder. Pas in 1876 stopte de laatste brouwer. Na 140 jaar is het Bonifatiusbier weer terug met een micro brouwerij in het centrum van Dokkum. 

 

Bezoek de website
Straataanzicht Dokkum
Twee standbeelden in Holwerd

Wachten op hoog water, Holwerd

Op een paar minuten afstand met de auto vanaf Dokkum ligt het dorp Holwerd. Vanaf Holwerd kun je de veerboot nemen naar Waddeneiland Ameland. Bij de dijk van Holwerd staat dit prachtige kunstwerk van Jan Ketelaar. Het eerste kunstzinnige dijkproject van Sense of place. Het beeld "Wachten op hoog water" gaat over de zoektocht naar balans en uitwisseling. Vanaf dit kunstwerk heb je een prachtig uitzicht over de landerijen en Waddenzee. Aanrader!

Bezoek de website

Bonifatiuskapel

De Bonifatiuskapel is een begrip in Dokkum. Het was vroeger een pelgrimsoord en nog steeds komen mensen van ver om de kapel te bezichtigen.

Bezichtig de kapel met een rondleiding, wandel door het omliggende park en bezoek de Bonifatiusbron. In het park staat een standbeeld van Bonifatius, om de herinnering aan hem en zijn boodschap in leven te houden.

Bonifatiuskapel: open van 1 juni tot 15 september. Dagelijks van 14.00-17.00 uur; entree vrij.

Groepsrondleiding en bezoek aan de kapel is op afspraak het hele jaar door mogelijk. Ook voor scholieren, studenten en internationale groepen. De film over de kapel is in de talen: Nederlands, Engels en Duits

​Foto is eigendom van: Fotograaf Peter Sauermann

Bezoek de website
Bonifatius Kapel

Kinderboerderij Anna Zijlstra Hoeve

Net buiten de binnenstad van Dokkum kunnen jullie genieten bij de kinderboerderij. Hier zijn schapen, geiten, varkens, konijnen, ezels, cavia's, eenden, ganzen en kippen! Er is een speeltuin, pluktuin (voor maar € 2,50 mag je je eigen bosje van 15 stengels samenstellen en meenemen) Er is een vlindertuin en een moestuin. Kortom; genoeg te beleven! Hier werken ook medewerkers met een beperking, je voelt je er gelijk welkom!

Bezoek de website

Ameland of Schiermonnikoog?

Combineer Dokkum met een bezoek aan de Waddeneilanden Ameland of Schiermonnikoog! Ameland is onze favoriet. Hierbij onze tips; Huur fietsen direct bij aankomst in de haven. Als je op Ameland bent moet je een Nobeltje geproefd hebben. Dit kun je kopen bij alle horeca op het eiland maar wil je hier meer over weten ga dan naar de slijterij in Ballum of bezoek het Nobels proeflokaal voordat je op de boot stapt in Holwerd. Vanuit het dorp Nes fiets je over het fietspad langs de autoweg ( niet door de duinen) via Ballum op naar Hollum. Lunchtip: Beachclub the Sunset. Fiets niet gelijk door naar de beachclub maar neem een tussenstop bij de vuurtoren. Vanuit de beachclub door de duinen terug naar Nes en op naar t Oerd! Geweldige natuur. Alleen al door de duinen fietsen is al geweldig. Wil je liever shoppen? Dan kan dat in Nes. Onze favoriete plekken om te shoppen hier zijn Beli, Mellow Jeans en Plek Ameland. Wat wij altijd doen is de vroege boot heen en de een na laatste terug. Je zult je geen moment vervelen. Overnachten doen wij het liefst bij Hotel Nobel. Kijk op ons Instagram account voor de reel van de overnachting in de kerksuite. Het was overweldigend en we hebben heerlijk geslapen. Diner is daar ook zeker een aanrader. Vriendelijk personeel en je krijgt net als bij ons volop tips wat je kunt doen! Nobel Ameland. Hét hotel op Ameland voor de levensgenieter. www.hotelnobel.nl 

 

Zie vaartijden

Het keerpunt en de ijsfontein 

Als je in Dokkum bent moet je zeker de ijsfontein en het keerpunt gezien hebben. De ijsfontein is geen dag hetzelfde. Dat heeft te maken met de zon, luchtvochtigheid, temperatuur, neerslag en de wind. In de avond is het plein prachtig verlicht. Het keerpunt is te herkennen aan de bankjes in de vorm van een schaats. Het is de bedoeling dat de schaatsers hier keren en op naar Leeuwarden gaan tijdens de Elfstedentocht. 

Tegeltjesbrug

Dokkum, de stad in het Noorden van Friesland en het keerpunt, terug naar Leeuwarden. In Friesland worden er veel evenementen georganiseerd wat te maken heeft met de Elfstedentocht. Zo wordt er elke Pinkstermaandag een Elfstedentocht per fiets, motor of auto georganiseerd en heeft Maarten Van der Weijden zijn Elfstedentocht zwemmend voltooid in 2019. 

Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf met uw eigen auto of per fiets deze steden in meerdere dagen te voltooien. Vergeet hierbij niet een bezoek te brengen aan de Zijl waar het keerpunt is in Dokkum. Het keerpunt is herkenbaar aan de zitbankjes in de vorm van een schaats.

Ook de tegeltjesbrug is zeker een bezoek waard! Deze kunt u bekijken vanaf het water of vanaf het land. 

Toets in uw navigatie Canterlanswei in Gytsjerk

 

Navigeer naar de tegeltjesbrug

Moddergat

En als je dan toch helemaal naar het Noorden van Nederland bent gekomen bezoek dan ook één van de dorpen Moddergat, Peasens of Wierum. Via de Centrale As rij je nog iets verder door naar boven richting Lauwersoog. Als je naar Moddergat rijdt parkeer dan de auto bij Yke Muoi ( kopje koffie, thee of ijsje plekje ) en wandel over de dijk richting het Wad. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de Waddenzee en kunt zelfs de vuurtoren van Schiermonnikoog zien! Zomers is het hier heerlijk verkoelend, winters is dit de plek voor het uitwaaien. Wij kunnen hier altijd echt tot rust komen. Eerst of nadien een wandeling door Nationaal Park Lauwersmeer en vaak ook gecombineerd met een lunch bij Voormalige Noorman in de haven van Lauwersoog. Verse vis met een prachtig uitzicht wederom over de Waddenzee. Ook leuk: 't Skoar bij Ternaard. Een heel toepasselijke naam: het betekend ''kwelder'' ''oever'' Het is de grens tussen de Waddenzee en het land. De zuidkant is landbouwgebied en de noordkant Waddengebied. Je kunt hier ook op veel plekken "kopen bij de boer" Streekproducten zoals aardappelen, groenten en eieren. 

Suppen in Dokkum

Ready voor een sportieve activiteit? Ga suppen! Bij Sup Skool Dokkum  kun je je opgeven om lessen te gaan volgen of voor 15 euro per 1,5 uur kun je een subboard ( of kano ) huren. Maandag, dinsdag, donderdagavond tussen 19:00- 21:00

Vrijdag, zaterdag en zondag  13:00- 18:00 

Locatie: camperplaats Dokkum tegenover molen Zeldenrust

 

Bekijk de website

Vreedebest

Net buiten Dokkum in het dorpje Bornwird om precies te zijn kun je deze pluktuin vinden. Wisselend aanbod in de kar bij de weg maar het is ook mogelijk om zelf te plukken! Eigenaresse Nynke bakt zelf ook vaak wat lekkers voor bij de koffie of thee. Openingstijden in het seizoen zijn donderdag en vrijdag van 15:00- 18:00 en zaterdags van 11:00- 18:00. Check altijd eerst even de facebookpagina van Vreedebest. 

 

 

Bekijk de Facebookpagina

Stoepa in Hantum

Net buiten het dorp Hantum vind je deze Tibetaans boeddhistische tempel. Via de Stoepawei (een smal weggetje) kom je bij de Karma Deleg Chö Phel Ling. Tussen de bomen staat hier de 13 meter hoge stoepa. De stoepa zelf is gevuld met heilige voorwerpen en relikwieën. Wil je een bezoek brengen? Dat kan! Op zondagen is de stoepa geopend tussen 11:00- 16:00. Adres: Stoepawei 4. Foto is gemaakt door Marcel R Fotografie

Dijktempel Marrum

Op de zeedijk bij Marrum vind je deze Dijktempel van kunstenaar Ids Willemsma. Vanaf deze plek heb je een fantastisch uitzicht naar alle kanten, de geur en geluiden vanaf het Wad. Het is ook mogelijk om vanaf hier de "Dobbewandeling'' te maken. Dobbepaarden is een wandelroute achter de zeedijk. De route brengt het verhaal van de "Paarden van Marrum" Weet je nog? In 2006 was dat wereldnieuws. Door een zware storm over het Noarderleech overstroomde dit buitengebied. Op dat moment stonden er honderdvijftig paarden , ingesloten door zeewater. Uiteindelijk lukt het zes amazones om de groep - achter hen eigen paarden aan- naar een veilig gebied te lokken. Deze reddingsactie ging de wereld over. De startlocatie van deze wandeltocht is te herkennen aan de hoefijzers op de grond bij de Dijktempel. Op de plek waar het allemaal gebeurde is ook een groot kunstwerk te zien. Foto is gemaakt door Marcel R Fotografie

 

Website Sense of Place

Zeehonden spotten vanuit Lauwersoog

Vaar mee op de resqueboot en kom dichterbij de zeehonden dan ooit vantevoren! Boek een diner op een zandplaat, doe een sunset experience, wadlopen of ga mee op landrover safari. Er zijn veel bedrijven in en rondom Lauwersoog die dit aanbieden. Wij werken zelf al jaren samen met Beleef Lauwersoog. Let op: de activiteiten zijn afhankelijk van bepaalde datums en beschikbaarheid. Vantevoren reserveren raden wij zeker aan. Het Nationaal Park Lauwersmeer en Unesco Werelderfgoed Waddenzee hebben zoveel te bieden!  Foto is gemaakt door Marcel R Fotografie

 

Website Beleef Lauwersoog

Sanjes Safari

Rijden, klimmen, springen en rennen. Als Lotte het woord Sanjes Safari hoort dan rent ze naar de auto en weet ze precies wat haar te wachten staat. Bootjes, auto's, treintje, klimmen en klauteren in de klimtoren en beestjes bekijken. Sanjes Safari heeft het allemaal! Ook voor slecht weer is dit een ideale locatie om naar toe te gaan met de kids. 

 

 

Website Sanjes Safari


Nationaal Park Lauwersmeer

Geniet van de schitterende natuur wat dit Nationaal Park te bieden heeft. Maak een wandeling, ontdek het per fiets, ga het water op of huur een Tuk Tuk. Het hele jaar door worden er activiteiten georganiseerd. Je kunt varen op het water met een rescueboat maar het meest bijzondere is toch wel: beleef de nacht in het Lauwersmeer. Een Dark Sky tour is eenvoudig te boeken met gids Marcel ( Marcel R Fotografie ) of je kunt op eigen gelegenheid dit gaan doen. 

Nationaal Park Lauwersmeer is één van de laatste plekken in ons land waar het nog echt donker wordt. Daardoor kun je 's nachts hier de sterrenhemel zien. De melkweg kun je het beste bewonderen op deze plekken:

De Reiddomp is gloednieuw en maar liefst 26 meter hoog. Staat aan de rand van het Diepsterbos bij Kollumeroord. 

De Baak ligt in een nieuw ontwikkelde gebied Kollumerwaard. Hier kun je vrij rondwandelen en vergeet niet een foto te maken overdag van de Schotse Hooglanders en Konickpaarden. 

Vlinderbalg is de uitkijktoren die hier op de foto staat. De vlinderbalg heeft speciaal voor het bekijken van de sterrenhemel zijwanden die naar voren geschoven kunnen worden. Hierdoor krijg je geen stijve nek als je steeds naar boven kijkt. 

 

 

Net dat beetje meer

Unieke Bed & Breakfast accomodaties

Unieke Bed & Breakfast accommodaties verspreid door de gezellige binnenstad van Dokkum. Allemaal met een eigen verhaal. In een knus huisje met het uitzicht op de ijsfontein, boven een kledingzaak of wat dacht je van overnachten in een voormalige bierbrouwerij? Welkom in Dokkum

Bekijk onze accommodaties
Logo Booking Dokkum

Contact

Booking Dokkum
Waagstraat 17
9101 LC Dokkum

06-53241376

jojanneke@bookingdokkum.com

Social Media

© 2022 Booking Dokkum door TriplePro Online Marketing