Stadsbrouwerij Bonifatius

 

De geschiedenis van het Dokkumer bier begint al in de vroege middeleeuwen. Na de dood in 754 van Bonifatius brouwden de monniken van de net gestichte Bonifatiusabdij op de Markt het Dokkumer bier. Particuliere brouwers namen dit werk over tot een aantal van 19 Dokkumer brouwerijen. Het water voor dit vermaarde bier werd uit de Bonifatiusbron gehaald, zuiver en helder. Pas in 1876 stopte de laatste brouwer. Na 140 jaar is het Bonifatiusbier weer terug met een micro brouwerij in het centrum van Dokkum. Diepswal 5.

 

www.bonifatius754.nl 

Wachten op hoog water, Holwerd

Op een paar minuten afstand met de auto vanaf Dokkum ligt het dorp Holwerd. Vanaf Holwerd kun je de veerboot nemen naar Waddeneiland Ameland. Bij de dijk van Holwerd staat dit prachtige kunstwerk van Jan Ketelaar. Het eerste kunstzinnige dijkproject van Sense of place. Het beeld "Wachten op hoog water" gaat over de zoektocht naar balans en uitwisseling. Vanaf dit kunstwerk heb je een prachtig uitzicht over de landerijen en Waddenzee. Aanrader!

Maak kennis met ondernemend verrassend Dokkum

Bij aankomst krijgen jullie van ons de "Welkom in Dokkum flyer" De leukste hotspots in Dokkum, speciaal voor jullie door ons samengesteld. Dit zijn ook de plekken waar wij graag komen en onze gasten graag naar toe sturen. Natuurlijk is er veel meer te ontdekken! Dokkum heeft wel meer dan dertig unieke shops wat alleen in Dokkum is.

*uitgezonderd acties

- Echte bakker Eddy de Jong Oranjekoek met gratis kopje koffie. Suikerbrood € 2,00 Fryske Dumkes € 3,99

NYNstyles 10% korting op 1 artikel*

MENZO 10% korting op 1 artikel*

De Bonte Hont 10% korting op 1 artikel*

- 't Keppeltje/ KRYT krijtconcept 10 % korting op 1 artikel*

Van der Kooi's Lederwaren 10% korting op 1 artikel*

Stadsbrouwerij Bonifatius Gratis glaasje Bonifatiusbitter 

IO Sorrido 15% korting op 1 artikel*

1622 Lifestyle 10% korting op 1 artikel*

De Lekkernij Gratis kop koffie naar keus

- SORELLA 10% korting op 1 artikel* 

Primera Gratis krant naar keuze van onze buurman Piet

Halve maan Welkomstdrankje, keuze uit: Fryske koffie, Sonnema Berenburg in de mix of Sonnema puur.

- Koffiebar Knus Knuskoek bij de koffie en een knuffel

KB Food & Drinks Gratis welkomstdrankje bij de lunch of diner

Grandcafe de Waegh Gratis kopje koffie bij diner

Stadscafé Artisante Broodplankje van het huis bij de borrel of diner

ICI mode/ Dizzy 10% korting op 1 artikel*

Mikaza 10% korting op 1 artikel*

Z.G.A.N 10% korting op 1 artikel*

PaPiTo 10% korting op 1 artikel*

Zensa Moda 10% korting op 1 artikel*

Zelle Bar Bistro Broodplankje van het huis bij diner

- Brouwerij Dockum Biertje van het huis bij de borrel of diner

Sonnema

Jojanneke is begonnen met haar B&B in de oude slijterij/ herberg waar Fedde Sonnema in 1852 met het brouwen van zijn bekende Berenburg is begonnen. Vanaf het begin in 2014 kregen alle gasten een Sonnema als welkomstdrankje en dat is nog steeds zo! Helaas is de B&B niet meer gevestigd in het Sonnema pand maar we werken nog steeds heel graag samen, ook omdat we Sonnema nou eenmaal zelf ook graag drinken. Dat moet je geproefd hebben! Willen jullie zien hoe Sonnema gemaakt wordt? Dat is mogelijk.  Bezoek het Sonnema 

bezoekerscentrum in Bolsward en meld jullie aan. 

Welkomstdrankje bij de Halve Maan in Dokkum:

Sonnema puur, in de mix of Fryske Koffie 

als welkomstdrankje in samenwerking met Sonnema. Neem daarvoor onze

"Welkom in Dokkum'' flyer mee 

Ontdek Ameland

Dokkum is de meest ideale uitvalsbasis naar de Waddeneilanden Schiermonnikoog, Terschelling of Ameland. Onze favoriet is Ameland! Bekijk de dienstregeling van de boot van en naar Ameland. Op de website van www.wpd.nl kunt u de tijden bekijken van en naar Schiermonnikoog. 

Regel alvast de tickets online, let op: de tickets reserveert u voor een periode. Het is niet mogelijk om voor een bepaalde dag te reserveren.

 

We adviseren onze gasten om de boot van 9:30 te nemen naar Ameland en op tijd bij de haven te zijn. Op Ameland is er vanalles te ontdekken! Huur bij de haven bij aankomst fietsen of neem uw eigen fietsen mee. Via de dorpen Nes- Ballum naar Hollum. Neem een kijkje bij de vuurtoren, romantisch lunchen op het strand bij Beachclub Sunset, door de duinen terug fietsen naar Nes, koffie drinken bij Van Heeckeren Grandcafe, doorfietsen naar het dorp Buren om te dineren bij Stranders en om 19:00 terug naar Dokkum. 

De Bonifatiuskapel is een begrip in Dokkum. Het was vroeger een pelgrimsoord en nog steeds komen mensen van ver om de kapel te bezichtigen. 

Bezichtig de kapel met een rondleiding, wandel door het omliggende park en bezoek de Bonifatiusbron. In het park staat een standbeeld van Bonifatius, om de herinnering aan hem en zijn boodschap in leven te houden. 

Bonifatiuskapel: open van 1 juni tot 15 september

Dagelijks van 14.00-17.00 uur; entree vrij

.

Groepsrondleiding en bezoek aan de kapel is

op afspraak het hele jaar door mogelijk. Ook

voor scholieren, studenten en internationale

groepen. De film over de kapel is in de talen: Nederlands, Engels en Duits

Foto's zijn eigendom van: Fotograaf Peter Sauermann

Koopzondagen in Dokkum

28 juni- Koopzondag binnenstad Dokkum

5 juli- Koopzondag binnenstad Dokkum

2 augustus- Koopzondag binnenstad Dokkum

30 augustus- Koopzondag binnenstad Dokkum

6 september- Koopzondag binnenstad Dokkum

4 oktober- Koopzondag binnenstad Dokkum

1 november- Koopzondag binnenstad Dokkum

29 november- Koopzondag binnenstad Dokkum

6 december- Koopzondag binnenstad Dokkum

20 december- Koopzondag binnenstad Dokkum

27 december- Koopzondag binnenstad Dokkum

Bonifatiuskapel

Kinderboerderij

Kinderboerderij

Anna Zijlstra Hoeve

Net buiten de binnenstad van Dokkum kunnen jullie genieten bij de kinderboerderij. Hier zijn schapen, geiten, varkens, konijnen, ezels, cavia's, eenden, ganzen en kippen! Er is een speeltuin, pluktuin (voor maar € 2,50 mag je je eigen bosje van 15 stengels samenstellen en meenemen) Er is een vlindertuin en een moestuin. Kortom; genoeg te beleven! Hier werken ook medewerkers met een beperking, je voelt je er gelijk welkom!

IMG_2370.JPG

Yoga?

Tijdens een personeelsuitje hebben we in de zomer van 2019 kennis gemaakt met Attie. Attie geeft al een aantal jaren yogalessen in Dokkum. Speciaal voor ons wil ze ook yoga lessen in de buitenlucht geven! Tijd en plek in Dokkum in overleg. Staan jullie hiervoor open? Laat het ons weten! Dan organiseren we een yoga sessie. Het kost € 10,00 per persoon inclusief thee en chocolade nadien. En wij kunnen uit ervaring vertellen dat het heerlijk ontspannend is. 

IMG_2371_edited.jpg

Bootje varen

Rondom de binnenstad en buiten Dokkum vanaf het water valt er genoeg te ontdekken! Huur een bootje bij Schreiershoek en sluit de dag af bij het Paviljoen van de Schreiershoek ( hapjes en tapas) dinsdags tot en met zondags geopend in het seizoen. 

IMG_4576.JPG
Tegeltjesbrug

Elfstedenstad Dokkum

Dokkum, de stad in het Noorden van Friesland en het keerpunt, terug naar Leeuwarden. In Friesland worden er veel evenementen georganiseerd wat te maken heeft met de Elfstedentocht. Zo wordt er elke Pinkstermaandag een Elfstedentocht per fiets, motor of auto georganiseerd en heeft Maarten Van der Weijden zijn Elfstedentocht zwemmend voltooid in 2019. 

Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf met uw eigen auto of per fiets deze steden in meerdere dagen te voltooien. Vergeet hierbij niet een bezoek te brengen aan de Zijl waar het keerpunt is in Dokkum. Het keerpunt is herkenbaar aan de zitbankjes in de vorm van een schaats.

Ook de tegeltjesbrug is zeker een bezoek waard! Deze kunt u bekijken vanaf het water of vanaf het land. 

Toets in uw navigatie Canterlanswei in Gytsjerk

IMG_4561.JPG

In en rondom Dokkum is de natuur geweldig! Voor verkoeling en ''lekker uitwaaien'' kun je naar Peasens- Moddergat of Wierum. Als je over de dijk loopt dan heb je een prachtig uitzicht over het Wad. Bij helder weer zie je zelfs de vuurtoren van Schiermonnikoog! In Dokkum zelf op de Markt staat de ijsfontein. In de avond is dit plein prachtig verlicht. Het Lauwersmeer gebied is een prachtige omgeving om te fietsen en wandelen. Voor verse vis moet je in de haven van Lauwersoog zijn, bij de Voormalige Noorman.

Zonsondergang is het mooist over de dijk bij het dorp Wierum. 

Deze foto's zijn in eigendom van: Fotografie Marit Anker

IMG_4577.JPG
IMG_4578.JPG

Vreedebest

Net buiten Dokkum in het dorpje Bornwird om precies te zijn kun je deze pluktuin vinden. Wisselend aanbod in de kar bij de weg maar het is ook mogelijk om zelf te plukken! Eigenaresse Nynke bakt zelf ook vaak wat lekkers voor bij de koffie of thee. Openingstijden in het seizoen zijn donderdag en vrijdag van 15:00- 18:00 en zaterdags van 11:00- 18:00. Check altijd eerst even de facebookpagina van Vreedebest. 

IMG_4580.PNG

Suppen in Dokkum

Ready voor een sportieve activiteit? Ga suppen! Bij Sup Skool Dokkum  kun je je opgeven om lessen te gaan volgen of voor 15 euro per 1,5 uur kun je een subboard ( of kano ) huren. Maandag, dinsdag, donderdagavond tussen 19:00- 21:00

Vrijdag, zaterdag en zondag  13:00- 18:00 

Locatie: camperplaats Dokkum tegenover molen Zeldenrust. 

IMG_4573.JPG

Schoonheidssalon Dokkum

U bent van harte welkom bij de overburen van hotspot Brouwerij Dockum, net buiten de binnenstad van Dokkum. Een gezellige salon met een ontspannen sfeer, waar u lekker tot uzelf kunt komen. Bij deze dames staat de zorg van uw huid en ontspanning voorop! Zelf hebben we ook ervaring met deze salon en wij kunnen Schoonheidssalon Dokkum zeker aanbevelen! Ze beschikken over vier behandelruimtes en twee zonnestudio's. Maak gemakkelijk online een afspraak en laat u verwennen

Schoonheidssalon Dokkum